Vannak Magyar régiók, amelyeknek jól jött a válság
December 16th, 2015

Vannak Magyar régiók, amelyeknek jól jött a válság

Kétpólusú konszolidáció jellemzi jelenleg a hazai ingatlanpiacot a szakértők szerint: a népszerű térségekben egy több új otthon épül és az árak is emelkednek, miközben a gazdaságilag elmaradottabb területeken elhúzódó felzárkózásra kell inkább számítani.

Az FHB Lakásárindex 182,2 pontra emelkedett az év eleji 179,36-os értékről, ami azt jelenti, hogy a nominális ára 2,7, a reálárak 1,7 százalékkal emelkedtek a piacon.

A magyar ingatlanpiac már több mint egy éve felívelőben van, és jelenleg úgy tűnik, hogy a pozitív trend a következő hónapokban sem törik majd meg. Az élénkülés 2014. áprilisi kezdete és 2015 júniusa között 14,6 százalékkal emelkedtek a reálárak.

2015 első negyedévében több mint 3000 építési engedélyt adtak ki, míg a teljes január-szeptemberi időszakban összesen 8616-ot, ami ezerrel több, mint egy évvel korábban volt. A számok emelkedésével együtt ez azonban még igen messze van a gazdasági válság előtti szinttől.

Budapesten emelkedett legnagyobb arányban a kiadott engedélyek száma, 73 százalékkal, ugyanakkor a befejezett lakások száma még mindig alacsony a fővárosban.

2015-ben a piac minden szegmensében emelkedtek az árak, legnagyobb mértékben Közép-Magyarországon, ahol az év eleje óta a növekedés mértéke már a 17 százalékot is meghaladta.

Az adatok szerint a válság évei kisebb hatással voltak a fővárosi területekre, azon belül is a hagyományosan drágább kerületekre. Ez igaz a vidékre is: a drágább környékeken jóval enyhébbek voltak a negatív hatások és gyorsabb a piac regenerációja.

 

(Forrás: http://www.portfolio.hu/ingatlan/lakas/az_orszag_bizonyos_reszei_nagyot_nyertek_a_valsagon.1.223083.html)

 


Vissza