Erősödik a családi házak piaca is
October 19th, 2015

Erősödik a családi házak piaca is

A nagyobb vidéki városokban több mint 10 százalékkal erősödött a családi házak piaca, s eközben lassan az árak tekintetében is felzárkóznak az ingatlanok a válság előtti szinthez. Az ország egyes részein eközben szokatlan trend ütötte fel a fejét: a néhány éves, de jó állapotban lévő házak már drágábbak, mint az újépítésűek.

Vidéken jelentősen megerősödött a családi házak piaca, a forgalom és az árak már egyaránt a pénzügyi válság előtti szinthez közelítenek.

2013-hoz képest számos városban, köztük Nyíregyházán, Pécsett, Szekszárdon és Pakson is 20-30 százalék közötti az ingatlanpiaci élénkülés, a családi házak iráni érdeklődés pedig ennél valamivel lassabban, ennek az ütemnek a felével növekedik. Jó esély van ugyanakkor arra, hogy a növekedés tartós lesz a következő években, mivel a gazdasági válság idején több százezren halasztották későbbre az új otthon vásárlását.

Az elemzők szerint a következő egy-másfél évben várhatóan bővül majd az új építésű lakások piaca is, mivel az elmúlt időszakban jóval több építési engedélyt adtak ki a nagyobb városokban, mint a megelőző években. Összességében azonban ez még mindig csak 5600 engedélyt jelent, ami még mindig alacsonynak számít.

Azt, hogy sok városban a néhány éves házak már drágábbak, mint az új építésűek, az okozza, hogy utóbbiakból kicsi a kínálat a piacon. Így az érdeklődőknek az előbbi kategóriában kell sokszor szétnézniük, növelve ezzel a keresletet.

Jelenleg a családi házakat körülbelül 7 hónap alatt lehet értékesíteni, és a tapasztalatok szerint a vevők több ideig gondolkodnak a döntésen, mint más kategóriákban – ami egyáltalán nem meglepő, hiszen általában több tízmillió forintos tranzakciókról van szó, melyekkel évtizedekre előre terveznek.

Az Otthon Centrum szakértői szerint figyelemre méltó a tény, hogy a szezonalitás egyre kisebb szerepet játszik, jelentősebb visszaesés mostanra már csak a decemberi időszakban érezhető, ami valószínűleg az ünnepeknek köszönhető.

 

(Forrás: http://www.vg.hu/vallalatok/ingatlan/epul-a-csaladi-hazak-piaca-458662)

 


Vissza