Nagyon nőttek a lakásárak a legfrissebb adatok szerint
September 28th, 2015

Nagyon nőttek a lakásárak a legfrissebb adatok szerint

Az FHB Lakásárindex frissen közzétett adatai szerint egyre drágábbak a lakások a magyar piacon, méghozzá a drágulás üteme egyre gyorsul. A nominális árak az elmúlt negyedévben 8,2 százalékkal emelkedtek, míg a reálárak 9 százalékkal.

Az árak ma nagyjából ugyanazon a szinten állnak, mint 2005 első negyedévében, illetve 2010 és 2011 fordulóján. Az elmúlt negyedévekben tapasztalt stabil növekedésnek köszönhetően az árak ma alig maradnak el a válság előtti időszak átlagos lakásáraitól, a különbség mindössze 10 százalékos.

Ez a növekedés már több mint egy éve tart a magyar piacon. 2015 első negyedévében 4 százalékos volt a növekedés, míg a megelőző év azonos időszakában 2,3-3 százalék. Mióta a fellendülés megkezdődött, a nominális árak 14, a reálértelemben vett árak 15 százalékkal emelkedtek.

Az építőipar a jelek szerint szintén beindulóban lehet: 2015 első fél évében 5500 építési engedélyt adtak ki – legutóbb ilyen magas számot 2011-ben mértek. 2014 első három hónapjához mérten ez 44 százalékos emelkedést jelent. Ez a tendencia ígéretes ugyan, a kiadott engedélyek száma ugyanakkor még mindig csak töredéke a válság előtti időszakénak.

Az első fél évben kevesebb újépítésű lakást adtak át, mint a megelőző év azonos időszakában, de többet, mint 2013-ban, a válság utáni piac mélypontja idején.

Az árak az ország minden régiójában emelkedtek 2015 elején, a legnagyobb növekedést a közép-magyarországi és nyugat-magyarországi régiókban mérték.

A lakóingatlanok megfizethetősége jelentősen javult az ezredforduló óta – csak néhány megyében rosszabbak ma a lakásvásárlás feltételei, mint a korábbi években.

 

(Forrás: http://www.portfolio.hu/ingatlan/lakas/oriasit_robbantak_a_lakasarak_itt_vannak_a_friss_adatok.1.218997.html)

 


Vissza