Miért áll üresen az ingatlanom? 3 kulcskérdés a sikeres bérbeadáshoz
December 3rd, 2020

Miért áll üresen az ingatlanom? 3 kulcskérdés a sikeres bérbeadáshoz

Tapasztalatunk szerint megfelelő hirdetési stratégiával bérbe lehet adni az ingatlanokat még a megváltozott körülmények között is. Nézzük meg a 3 leggyakoribb hibát, ami komoly hátrányt jelent a jelenlegi piaci helyzetben.

 

1. Az árazási stratégia nem igazodik a piachoz

Jelenleg akkor tudunk hatékony segítséget nyújtani tulajdonos partnereinknek, ha sikerül közösen egyedi, az adott ingatlanra szabott hirdetési stratégiát kialakítani. Az első lépés az árazás átgondolása a piaci realitások tükrében.

Rengeteg kiemelkedő minőségben felújított ingatlannal kell versenyezni, ami alapvetően az árak mérséklődéséhez vezetett. Jelen helyzetben a túlkínálatot eredményező lakások, amik az Airbnb piacról érkeztek, leghamarabb tavasszal, mérsékelt módon, kerülhetnek ki a hosszútávú lakások piacáról. Emiatt a következő félévben nem várható javulás a bérleti piacon, azaz, továbbra is túlkínálattal kell számolni. Megfontolandó lehet, egy alacsonyabb bérleti ajánlat elfogadása, mint kockáztatni, több hónapos üresen állást. Hiába kapunk később egy, valamivel magasabb ajánlatot, végső soron a bevételünk kevesebb lesz.

2. A rossz fotók miatt érdeklődés sem jön

A megnövekedett kínálatban egyszerűen nem megengedhető, hogy egy jó kvalitásokkal rendelkező ingatlan bérbeadása a gyenge képek miatt vérezzen el. A legtöbb bérlő fotók alapján szűri le, hogy melyik ingatlant nézi meg személyesen is. Több konkrét példával találkoztunk az elmúlt időszakban, amikor jó minőségű lakásba nem tudtuk kivinni az ügyfelet a rossz minőségű képek miatt.

Lehet, hogy extra erőfeszítést jelent az ingatlan újra fotózása (amiben természetesen örömmel segítünk), viszont jelenleg, kizárólag megfelelő, magas minőségben elkészített fotókkal van csak esély egyáltalán „fennmaradni a térképen”. A megfelelő marketing stratégia kiválasztása kulcskérdés. A jó fotó csupán az első lépés: kiemelt megállapodással rendelkező ügyfeleink számára további lehetőségek is elérhetőek!

3. Nem tudjuk megmutatni az ingatlant

Sajnos most nem a bérlők állnak sorba egy ingatlanra, ami nagyobb rugalmasságot kíván meg tulajdonosi oldalról. Ha nem tudjuk a bérlőknek alkalmas időpontban megmutatni az ingatlant, nagyon gyorsan tovább lépnek a többi opció felé. Nem lehet túlhangsúlyozni, mennyire fontos most az ingatlanok hozzáférhetősége. Megéri akár egy pár napos távollét esetén is kulcsot hagyni egy rokonnál, ismerősnél vagy megbízható ingatlan közvetítőnél, hogy az ingatlan ebben az időben is mutatható legyen. Amikor például egy komoly külföldi érdeklődő csak néhány napra érkezik, neki nem lesz jó más időpont: ha nem tudjuk megnézni az ingatlant, akkor elúszott a lehetőség.

Vannak, akik jelen körülmények között döntenek a szakszerű lakáskezelés szolgáltatás mellett, mivel így valakinél van kulcs, nem is kell jelen lenniük a lakás mutatásokon, illetve a bérlővel rendszeresen személyesen találkozni sem nekik kell a bérleti időszak alatt, ami a járvány helyzetben már szempont lehet.

Cégünk továbbra is örömmel nyújt szakértő segítséget lakástulajdonos partnereinknek, hogy közösen találjuk meg az ingatlanjukra szabott stratégiát!

 

Holcsik Dániel

Bérbeadási vezető

Forrás: Eurocenter


Vissza