Forbes: A budapesti karácsonyi vásár az európai top 5-ben
November 27th, 2018

Forbes: A budapesti karácsonyi vásár az európai top 5-ben

Az ünnepek élményét kevés dolog tudja annyira átadni, mint egy karácsonyi vásár. A Forbes összegyűjtött párat a legjobb helyek közül Európában, ahol a karácsony szelleme magával ragadhatja a látogatókat és változatos programok mellett forralt borral és ünnepi dalokkal hangolódhatnak az ünnepekre.

Európában a karácsonyi vásárok hagyománya több száz évre nyúlik vissza. A legtöbb főváros, nagyváros és község rendelkezik a saját ünnepi szokásaival, amit évről évre be is mutatnak a dekoráción, a programon és az ételkülönlegességeken keresztül.

A Forbes gyűjteménye alapján, most mi is bemutatjuk a legkedveltebb karácsonyi vásárokat, úti cél ötlettel szolgálva az adventi hétvégékre.

Zágráb, Horvátország

christmas_in_croatia_1

Most három éve, hogy Zágráb a 'Legjobb Karácsonyi Vásárok Európában' lista élére került, és azóta is tartja a már megszokott színvonalat. A minőségi kézműves áru, az ünnepi hangulat, a koncertek, a jégkorcsolya pálya és a megfizethető árak mind hozzátesznek Horvátország sikeréhez.

A vásár december 1. és január 7. között látogatható.

Helsinki, Finnország

christmas_in_helsinki

"Pikkojoulu”, ezzel a szóval fejezik ki Finnországban a karácsonyi szezont. Az ország fővárosa rengeteg üdvözlőlap alapjaként szolgál csodálatos, középkori városrészeivel és a házakat belepő vastag hóréteggel karácsony környékén. A vásár közepén hatalmas körhinta szolgál a gyerekek szórakoztatására, az utcák feldíszítve, kivilágítva várják az idelátogatókat. Rengeteg kézműves árú, kézzel készített bögrék, ékszerek, gyertyák és sok más fogadja a kíváncsiskodókat.

A vásár december 1. és 22. között látogatható.

Luxembourg, Luxembourg

christmas_in_luxembourg

Luxembourgban találjuk a legrégebbi, leghagyományőrzőbb adventi vásárt Európában. Egy hónapra a város három része átalakul karácsonyi falukká; a Place d’Armes, ami a város főtere, a Place de la Constitution és a Place de Paris. Itt találhatunk forralt bort, amely régi tradíció a vásárokon Európában, azonban olyan különlegességeket is megkóstolhatunk, mint a Thüringer, Mettwurscht (Luxembourgi virsli) vagy a Gromperekichelcher (burgonya palacsinta) alma mártással.

A vásár november 22. és december 22. között látogatható.

Colmar, Franciaország

christmas_in_france

Párizs majdnem minden évben az ilyen listák élére kerül, azonban több olyan város is van Franciaországban, ahol az adventi vásárok hírnevet szereztek maguknak az évek során.

Colmar a második legjobb karácsonyi vásár címet nyerte el idén, így Franciaországban az első helyre került. Étel és italkülönlegességei pedig kitűnően alkalmassá teszik a várost egy pihentető, ünnepi hangulatú hétvége eltöltéséhez. 

A vásárok november 23. és december 30. között látogathatók.

Talinn, Észtország

christmas_in_talinn

A legenda szerint a télapó maga választotta ki Talinnt az első adventi vásár megrendezésére.

A középkori építésű házak hóval betakarva tökéletes alapot adnak a karácsonyi képek készítéséhez. A városháza előtt 1441 óta minden évben hatalmas, feldíszített fenyőfa magasodik, több mint 60 bódéból árulnak kézzel készített árukat, fajátékokat, báránybőr szőnyegeket.

A vásár november 24. és december 5. között látogatható.

Budapest, Hungary

christmas_in_bp_1

Végül, de nem utolsó sorban a Budapesten található adventi vásárok Európa öt legjobbja között szerepelnek. – A Forbes szerint. A legkedveltebb helyszínek a Vörösmarty tér és a Bazilika környéke, a város szívében. A legenda szerint a Télapó itt végzi el a karácsonyi bevásárlását. 

A város decemberben átalakul és az ünnepi kavalkád példaképévé változik, ahol a modern elemek, mint a Flash mob keverednek a hagyomány őrző szokásokkal, mint az egyedi magyar kézműves ékszerek, sapkák, sálak, kabátok és csecse-becsék, amelyeket itt meg lehet vásárolni. Ha ez még mind nem lenne elég, csodálatos fényfestésben is gyönyörködhetnek az ide látogatók, amely egészen új élményt nyújt a 3D-s szemüvegeknek köszönhetően a Bazilika falain. A villamosokat is ünnepi ruhába öltöztetik, többször lehet látni fényárban úszó, izzó sorokkal feldíszített szerelvényeket a síneken.

christmas_in_bp_2

A jó hangulat és a finom ételek mellett itt megkóstolhatják a résztvevők az eredetileg Erdélyből származó magyar desszertkülönlegességet is, a kürtőskalácsot.

A vásár november közepétől egészen december végéig látogatható.

 

Források:

https://www.forbes.com/

Képek:

https://adrenallina.ro/unde-calatoresti-ieftin-lunile-reci/

https://www.helsinkidesignweek.com/  

http://www.travelproper.com/christmas-markets-in-strasbourg/

http://in-luxembourg.blogspot.com/2014/12/christmas-market-in-bernkastel-kues.html

https://travelaway.me/tallinn-christmas-market/

https://www.europeanbestdestinations.com/christmas-markets/colmar/

https://welovebudapest.com/program/adventi-unnep-a-bazilikanal/

http://www.pet.com.mk/praznicni/budimpesta-dec

 


Vissza