Elindult az okosparkolás Budapest belvárosában
September 24th, 2019

Elindult az okosparkolás Budapest belvárosában

Elindult az okosparkolás Budapesten. A belvárosban, pontosabban az V. kerületben 1500 parkolóhelyen lehet használni az úgynevezett Parker telefonos applikációt, elsősorban a kerület déli részén.

A belvárosban régóta felmerülő probléma a parkolás, amit az V. kerület koncepciója most megoldani látszik. A kerületi lakók részben mélygarázsban helyezhetik el a gépjárműveiket (ezzel a lehetőséggel már 300 tulajdonos él), részben az új Parker applikáció használatával egyszerűsíthetik le a parkolás folyamatát.

A parkolóhely kereséssel töltött idő lényegesen rövidebb lesz az alkalmazás használatával, ami a helyi forgalomra is hatással lehet. A rendszer alapja a parkolóhelyekre telepített szenzorhálózat, amely valós időben jelzi a férőhelyek foglaltságát, megjelenítve az okostelefonunk képernyőjén. Akár konkrét címre is rákereshetünk az alkalmazáson keresztül, szabadon választott navigációval elvezet a kiválasztott helyre. A parkolás befejeztével ezen keresztül történik a készpénzmentes fizetés is - mondta el Szentgyörgyvölgyi Péter, a kerület polgármestere.

Az V. kerület déli részén, a Vámház körút és a Kossuth Lajos utca által határolt összefüggő területen 1200, valamint a kerület északi részének néhány utcájában: a Széchenyi, a Tüköry, a Falk Miksa, illetve a Balaton utcában 300 szenzorral indult el szeptember elején az éles üzem bevezetése. Az önkormányzat 2020 végéig az egész kerületre kiterjeszti az okosparkolási rendszert.

Az eddig telepített szenzorokat a becslések szerint az autósok mindössze 10 százaléka használja majd az alkalmazáson keresztül, ami azt jelenti, hogy havi szinten 5 ezer órával kevesebb időt töltenek autózással, és 10 ezer literrel kevesebb üzemanyagot égetnek el, ezzel csökkentve a lég- és zajszennyezést.

A belvárosi forgalom csökkentése a másik célja az alkalmazásnak a gyorsabb parkolóhely találás mellett. Ha valaki például azt látja, hogy az úticéljánál egyáltalán nincs már hely, akkor inkább tömegközlekedéssel indul el. A jövőben más kerületekre is kiterjesztik ezt a rendszert, így ha az úticélnál nincs épp szabad hely, akkor más közeli kerületekben is körül tud nézni az autós.

 

Forrás:

Portfolio.hu


Vissza