Egyre népszerűbbek a házak az ingatlanpiacon
November 23rd, 2015

Egyre népszerűbbek a házak az ingatlanpiacon

A családi házak és a nagyobb lakások egyre népszerűbbé válnak, s ezzel együtt egyre drágábbak is lesznek, ahogyan a hazai ingatlanpiac erősödése tovább folytatódik. Nagyok azonban az országon belüli különbségek: míg a fővárosban egy négyzetméter átlagosan 268 ezer forintba kerül, vidéken csak 48 ezer forintba.

Az elmúlt évben a használt lakások ára átlagosan 10 százalékkal emelkedett, míg a piac teljes forgalma 30 százalékkal a KSH által közzétett adatok szerint.

A KSH által publikált adatok alapján ez a növekedés szinte teljes egészében a használt lakások piacán tapasztalható növekvő tranzakciószámnak köszönhető. Az átlagos tranzakcióérték ebben a szegmensben 1 millió forinttal növekedett Budapesten, az agglomeráción kívül azonban továbbra is alacsonyak az árak.

Déry Attila, az Otthon Centrum elemzője szerint nem meglepő, hogy a nagyobb és drágább ingatlanok kisebb piaccal bírnak, azt azonban nem lehet kijelenteni, hogy a növekedés megtorpanna az agglomeráció, illetve a belső pesti kerületek határánál.

Déry elmondta azt is, hogy az Otthon Centrum statisztikái szerint a 100-170 négyzetméretes családi házak a külső kerületekben hasonlóan népszerűek, mint a 30-80 négyzetméteres lakások a belső kerületekben a január-szeptember időszakban felvett adatok alapján. Utóbbiak jelenleg 345 ezer forintba kerülnek négyzetméterenként, míg a 90-140 négyzetméteres lakások négyzetméterenkénti ára 370 ezer forint.

Ebből is kimutatható, hogy a nagyobb méretű ingatlanok iránt egyre nagyobb a kereslet, a szakértők azonban számítnak arra is, hogy a piacon hamarosan korrekció következik majd be. Az árak így a közeljövőben egy keveset csökkenthetnek, elsősorban a fővárosban, ahol egyébként is kiemelten magas ütemben növekedtek az elmúlt hónapokban, növelve a Budapest és a vidék közötti szakadékot.

 

(Forrás: http://www.vg.hu/vallalatok/ingatlan/a-hazakat-is-jobban-keresik-460237)

 


Vissza