Budapesten még mindig olcsó a luxus
April 5th, 2019

Budapesten még mindig olcsó a luxus

A Knight Frank ingatlanpiaci tanácsadó cég listát készített arról, hogy a világ egyes városaiban mennyibe kerülnek a luxusingatlanok. A kutatásban azt nézték meg, hogy egymillió dollárért (276 millió forintért) 2018-as árakon hány négyzetméternyi ebbe a kategóriába tartozó lakást vásárolhatunk.

Monacóban a legmagasabbak az árak, itt ennyi pénzből egy 16 négyzetméteres garzonlakást lehet vásárolni és egy négyzetméter 17 millió forintba kerül. Hongkongban ez a szám 22, Fokvárosban 177, Sao Paolóban pedig 200 négyzetméter. Dubajban egy 150 négyzetméteres apartmant vehetünk ebből a pénzből.

Ugyan a listán Budapest nem szerepel, de Knight Frank módszerét követve könnyedén ki lehet deríteni milyen luxusingatlant lehet vásárolni egymillió dollárért. A tanácsadó cég az ingatlanok legdrágább 5 százalékával számolt, ebből kiindulva pedig a Budapesten regisztrált tranzakciók esetében a felső 5 százalék átlagos négyzetméterára 1,07 millió forinttól indult tavaly, a mediánja pedig 1,89 millió forint volt, tehát ebből az összegből egy 150 négyzetméteres luxusapartmant lehet venni. Ez az érték kevesebb, mint a Knight Frank elemzésébe bevont legolcsóbb ingatlan ára.

A társaság által vizsgált 100 város háromnegyedében emelkedtek az árak, a negyedében pedig jelentősen lecsökkentek. Manila, a Fülöp-szigetek egyik városban 11,1 százalékos volt az áremelkedés, ami a legjelentősebb. A második Edinburgh lett 10,6, a harmadik pedig Berlin, 10,5 százalékos drágulással. Míg Manilában évek óta ilyen volumenű az áremelkedés, addig Berlinben az egyre növekedő kereslet és a kínálat hiányával magyarázták. Az élbolyba tartozik még München, Buenos Aires, Mexikóváros, Szingapúr, Boston és Madrid is.

A lista legvégén a nigériai Lagos van, ahol a luxuslakások az értékük negyedét elveszítették az utóbbi egy év folyamán. Vancouverben és Isztambulban 10 százalékos visszaesés volt, az előbbi egy adócsomaggal magyarázható, az utóbbinál a kedvezőtlen politikai helyzet az ok. Több ázsiai országban is megkísérelték az adók bevezetését, hogy visszaszorítsák az áremelkedést, azonban így is csak a növekedés mértékét sikerült némileg kontrollálni. Londonban a Brexit elégnek bizonyult az árak szabályozásához, összesen 4,4 százalékos árcsökkenést mértek átlagosan, azonban ez bizonyos helyeken a 20 százalékot is elérte.

Budapest az árak változásáról szóló listán sincs rajta, azonban 2017 és 2018 harmadik negyedéve között 19 százalékkal ugrottak meg a lakásárak, ezért sejthető, hogy eléggé elöl szerepelne. Ugyan a luxusingatlanok piaca egy külön szektor, az általános áremelkedés itt is látszódik, de nem olyan mértékben, mint az olcsóbb lakásoknál.

 

Forrás:

G7


Vissza