A spekulánsok uralják a budapesti piacot
February 12th, 2016

A spekulánsok uralják a budapesti piacot

Az új családi otthonteremtési kedvezmény következtében kisebb lehet ugyan a befektetők aránya a piacon a következő hónapokban, 2015 utolsó hónapjaiban azonban a spekulánsokhoz köthető tranzakciók száma az egekbe szökött a fővárosban.

2015-ben nem kapott szerepet a szezonalitás a tranzakciószámokat tekintve, így az egyre erősödő negyedévek helyett erős, de nagyrészt változatlan forgalmat regisztráltak az elemzők a tavalyi év negyedéveiben. Összességében 135 ezer tranzakció zajlott le a piacon a teljes évet tekintve, ami 20 százalékkal több, mint 2014-ben.

A fővárosi indexek azt mutatják, hogy a vásárlók hajlandósága a növekvő árak elfogadására csökken, ami abban is közrejátszott, hogy az utolsó negyedévben stagnáltak az árak Budapesten.

Az újépítésű ingatlanok aránya továbbra is alacsony, mindössze a teljes forgalom 3 százalékát tette ki a szegmens. A skála túlsó végén a renoválásra szoruló ingatlanok 7 százalékot adtak. A „nagyon jó” állapotú kategóriába sorolható ingatlanok az összes tranzakció negyedét adták, míg az eggyel alacsonyabb, „jó” állapotúak aránya 40 százalék volt.

Decemberben kiemelkedően magas volt a befektetők aránya a fővárosban. Míg a megelőző hónapokban körülbelül a tranzakciók harmadát tették ki, az év utolsó hónapjában 45 százalékra növekedett részesedésük. Ők magas átlagáron, 25,7 millióért vásároltak ingatlanokat, elsősorban a város drágább kerületeiben.

Összességében 2014 és 2015 második negyedévei között az árak nagymértékben emelkedtek. Budán a 400 ezer forintos négyzetméterár feletti tranzakciók a korábbi 17 százalékkal szemben tavaly már 42 százalékot adtak ki, míg Pesten ugyanennek az árkategóriának a részesedése 5-ről 21 százalékra nőtt.

 

(Forrás: http://www.portfolio.hu/ingatlan/lakas/spekulansok_uraljak_a_budapesti_lakaspiacot.1.225103.html)

 


Vissza