Miért Budapest Európa Hollywoodja?
July 23rd, 2019

Miért Budapest Európa Hollywoodja?

Az utóbbi években egyre gyakrabban találkozhatunk Magyarországon forgatott filmekkel a mozivásznon, és ez nem véletlen. Olyan világsztárokba futhattunk bele Budapest utcáin, mint Jason Momoa, Scarlett Johansson, Will Smith vagy épp Arnold Schwarzenegger.

Magyarország elsőként vezette be a filmes adókedvezményt, és ezzel párhuzamosan csúcsminőségű filmes stúdiókat hoztak létre a fővárosban. Budapest építészeti adottságai pedig lehetővé teszik, hogy rengeteg idősíkban és más városokként is megállja a helyét. A filmrendezők könnyedén találhatnak olyan helyszíneket, amik elrepítik a nézőt Berlinbe, Párizsba, Buenos Airesbe, Moszkvába vagy New Yorkba, de a lehetőségek tárháza végtelen. Ezeknek köszönhetően Magyarország vezeti a filmes versenyképességi listát Európában.

A külföldi produkciók, amellett, hogy komoly összegeket költenek el az országban, rengeteg munkalehetőséget biztosítanak a helyi szakembereknek. Egy ilyen filmes munka nagy szakmai tapasztalatot ad, hiszen több százmilliós produkciókról van szó. A külföldről érkezők a film költségei mellett szállásra, autóra és éttermekre is költenek, ezzel fellendítve a helyiek vállalkozásait.

Andy Vajnát illeti a legnagyobb köszönet, hiszen ő reformálta a magyar filmipart, amikor kinevezték kormánybiztosnak, és rengeteg produkció nem jött volna ide, ha ő nincs. Tapasztalatainak és kapcsolatainak köszönhetően pontosan tudta mi az, amit egy producer keres, amikor külföldön akar forgatni.

Budapesten lassan megszokottá válik, hogy a járókelők a legnagyobb világsztárokba botlanak, ők pedig szívesen meg is osztják rajongóikkal a tapasztalataikat. Will Smith felmászott a Lánchídra, Jason Momoa tetováltatott, Arnold Schwarzenegger konditeremben edzett, Jennifer Lawrence pedig odavolt a termálfürdőkért. Scarlett Johansson, Harrison Ford, Eva Longoria és Jude Law sem unatkoztak, volt, aki bulizott, volt, aki kerékpárboltot látogatott, és volt, aki csak sétát tett Budapest gyönyörű utcáin. Mindenesetre elmondható, hogy ez mind jót tesz Magyarország hírének.

Jason Momoa, aki a Trónok Harcában vált híressé, mint Khal Drogó, hetekig volt itt idén tavasszal a Dűne forgatása miatt. Amellett, hogy végig rögzítette social media fiókjain, hogy merre jár és mit csinált, még egy tetoválást is készíttetett, és elárulta, hogy Budapestet tartja a világ legszebb városának.

Will Smith a Gemini Man című film miatt járt itt, és ezidő alatt felmászott a Lánchíd tetejére. Óvatosságra intette az embereket, szerinte túl könnyű és túl veszélyes feljutni az amúgy csodálatos panorámát nyújtó helyre.

Harrison Ford a Szárnyas fejvadász 2049 című film forgatásán volt itt, és fotózkodott egy kerékpárboltban, ahonnan bicikliket is béreltek.

A Magyar Állami Operaházban forgatták a Vörös Verebet, amiben Jennifer Lawrence egy balerinát alakít.

Arnold Schwarzenegger többször is ellátogatott Budapestre. Egyik alkalommal egy konditerembe is elment, ahol szobrot állítottak a tiszteletére.

 

Forrás:

Lokal.hu


Vissza