Budapest még mindig olcsónak számít
March 25th, 2019

Budapest még mindig olcsónak számít

Árszínvonal tekintetében Párizs, Hongkong és Szingapúr a legdrágább városok a The Economist Intelligence Unit friss rangsora alapján. Több évtizede idén először alkotja három város az élmezőnyt. Budapesten az élet valamivel olcsóbb lett a tavalyi árakhoz képest.

A legköltségesebb városokban összesen 7 százalékkal drágább az élet, mint New Yorkban. A tíz legdrágább város közül Szingapúrnak sikerült megőriznie tavalyi pozícióját, Los Angeles és New York pedig ismét visszatértek az élmezőnybe.

A világ 133 városának több mint 160 szolgáltatás és termék árát hasonlították össze a felmérésben. Ezek között szerepelnek élelmiszerek, utazási és rezsikiadások, hajvágás és öltöny árak is. Alapvetően ez a kutatás azért kezdődött, hogy segítsen a multinacionális vállalatoknak a kiküldetésben lévő és üzleti utakra küldött munkavállalók költségtérítésének kialakításában.

„A hagyományosan drágább városok, Koppenhága, Szöul, New York és Los Angeles konvergáló árai a globalizáció, valamint az ízlések és a vásárlási minták hasonlóságát bizonyítják” mondta Roxana Slavcheva, a tanulmány szerkesztője.

A tavalyi évben több nemzeti valuta leértékelődött és magas inflációt figyelhettünk meg, ami mind hatással volt a megélhetőségi költségekre, amelyek a tavalyi 73 százalékról 69 százalékra csökkentek.

A városok rangsora az elmúlt év pénzügyi folyamatai miatt jelentősen megváltozott. Isztanbul és Buenos Aires esett vissza a leginkább, 48 helyet egyaránt. Szófia, és az új-kaledóniai főváros drágultak leginkább.

Budapest mindössze a 105. helyen szerepel a 133 várost tartalmazó listán, Varsó és Belgrád is előtte szerepel. Budapest tavalyhoz képest négy helyet esett vissza, ami azt jelenti, hogy valamivel olcsóbb lett az élet 2018-hoz képest.

A legalacsonyabb költséggel rendelkező városok Dél-Amerikában és Ázsiában találhatók, mert a legjobb ár-érték arányt hagyományosan a dél-ázsiai városok kínálják, különösen Indiában és Pakisztánban. Ugyan a venezuelai Caracas és a szíriai Damaszkusz a két legolcsóbb város a Földön, de ez gazdasági és politikai válságok következménye.

 

Forrás:

Világgazdaság

Economist


Vissza